Casti pentru DJ-i

06 Iulie 2007 Beat Factor BeatFactor

Casti pentru DJ-i
Un accesoriu absolut necesar pentru orice DJ sunt castile de monitorizare pe care le foloseste. In prezent, orice brand de echipamente audio atat profesionale cat si pentru home use au in lista de produse casti, lucru care poate creea probleme serioase in decizia de achizitionare a unei perechi de catre un DJ, oferta fiind atat de diversificata. Am putea impartii in foarte multe categorii toate aceste casti, dar voi vorbi din punctual de vedere al unui dj, deci voi pune accent pe proprietatile pe care o pereche de casti trebuie sa le aiba pentru acest scop, propietati care mie mi se pare absolute necesare.

In functie de necesitati, dar mai ales in functie de buzunar, o pereche de casti poate varia intre 20 si 200 de $ sau chiar mai mult, depinde de ce aveti nevoie: putere, fidelitate, greutate mai mica, durabilitate, etc. Aceste preturi sunt luate de afara, deci daca veti vrea sa achizitionati aceste casti de la noi, le gasiti, dar la niste preturi un pic mai mari.

Voi incerca sa trec in revista incepand de la produse mai putin profesionale, dar mult mai ieftine, la cele performante si cateva detalii tehnice specifice care fac diferenta. Probabil ca printre cele mai ieftine dar in acelasi timp utilizabile perechi de casti sunt cele de la Behringer. Daca nu aveti foarte mari pretentii, atat la fidelitate cat si putere, sau daca nu aveti prea multi bani de dat pe casti, puteti achizitiona o pereche de BEHRINGER HPX2000 pe la 28$, cu un raspuns in frecventa intre 20 Hz si 20 kHz, 64 ohmi impedanta si cu o putere maxima de 100 mW sau chiar varianta de studio BEHRINGER HPS3000 tot pe la acelasi pret.

Am putea continua cu STANTON. Calitatea e mai mare si pretul un pic ridicat. Ati putea sa la folositi si in club daca nu aveti foarte mari pretentii. Puteti alege intre STANTON DJ PRO 1000 MK II S in jur de 60$, cu un raspuns in frecventa intre 20Hz si 20kHz, 100 ohmi impedanta si 500 mW putere, STANTON DJ PRO 2000 S in jur de 90$ cu un raspuns in frecventa intre 20 Hz si 30 kHz. Daca doriti ceva mai mult de la acest brand, va recomand STANTON DJ PRO 3000, o mica copie dupa Sony, fiind cel mai performant model la ora actuala de la Stanton, dispunand intr-adevar de o calitate mult mai buna a sunetului precum si de filtre pasive High si Low Pass. Tot aici putem incadra si alte branduri cum ar fi Numark, Omnitronic etc. In aceeasi marja de pret, dar cu o calitate net superioara putem incadra cateva modele de la Sennheiser, cum ar fi HD212 in jur de 70$ sau HD215 in jur de 80$, cu un raspuns in frecventa intre 12 Hz si 19 kHz si 30 ohmi impedanta.

Cat priveste gama de produse profesionale, am putea vorbi zile intregi care sunt mai bune, care sunt mai durabile, care au fidelitate mai buna, care merg mai mult pe frecvente joase, care pe inalte, si asa mai departe. Sunt foarte multe modele, si foarte multe branduri, dar voi puncta cateva folosite intensive de dj in intreaga lume. Printre primele modele din gama profesionala, si cam cele mai ieftine, ar fi cele de la Sony, si anume MDRV500 pe la 80$ si MDRV700 pe la 100 $, cu un raspuns in frecventa intre 5 Hz si 30 kHz, 20 ohmi impedanta si o putere de 3000 mW. Acest model il puteti gasi la noi fara probleme, in aproape orice magazine de produse audio. Este unul din modelele excesiv folosite in trecut, dar si acuma, care ofera un raport calitate pret chiar bun. Tot in aceasta categorie intra si branduri ca Pioneer si Technics. Ambele ofera produse de calitate, cum ar fi binecunoscutul model Pioneer HDJ1000 in jur de 150 $, raspuns in frecventa intre 5 Hz si 30kHz, 40 ohmi impedanta si o putere de 3500 mW. Aceste casti ofera intr-adevar o calitate net superioara a sunetului, iar intervalul larg de raspuns in frecventa este un alt punct forte. Prima mare problema a acestor casti, cat si al majoritatii din aceasta gama, este marimea prea mare a acestora, dar mai ales, proasta imbinare a componentelor. Nu cred ca este nevoie sa va spun ca toate sunt Made in China, si se simte Intr-adevar, componentele electronice sunt originale, lucru simtit in calitatea sunetului, dar materialele din care sunt facute si imbinate lasa mult de dorit. Mie de exemplu aceasta pereche mi s-a rupt in 3 luni in doua locuri diferite Tot aici trebuie sa amintim de Technics RPDH1200 in jur de 150$, raspuns in frecventa intre 5 Hz si 30kHz, 50 ohmi impedanta si o putere de 3500 mW. Cei de la Denon au lansat un model profesional de casti, Denon DNHP1000, pe care il gasiti la pretul de aproximativ 160$, modele pe care personal eu nu am pus mana inca.

Probabil una dintre cele mai bune solutii profesionale, calitate pret este Sennheiser HD25, care consta in 2 modele, HD25 cu 70 ohmi si 16Hz 22kHz si HD25-SP cu 85 ohmi si 30 Hz 16kHz, si cu preturi intre 200 si 250 $. Acest model este cel mai cautat model de catre majoritatea djilor din intreaga lumea. Primul lucru pe care vi-l spun este ceea ce scrie pe toate modelele de casti Sennheiser: Made in Ireland, tara de origine a acestui brand. Castile au o greutate de 140 g, probabil cele mai usoare casti din aceasta gama, ofera o calitate a sunetului impresionanta, si in acelasi timp au o durabilitate extraordinara. Le puteti indoi si tine in orice pozitie va este comod, si nu o sa aveti cum sa le rupeti. Eu am o astfel de pereche de peste un an jumate, si nu am nicio problema cu ele! Un alt aspect extrordinar de important, pe care alte branduri nu l-au adoptat este modularitatea acestui model. Sennheiser HD25-SP este construit din mai multe parti, pe care oricand le puteti dezasmbla, schimba, sau chiar repara. Daca de exemplu vi se strica una dintre casti nu trebuie sa le aruncati la gunoi si sa luati altele. Pur si simplu scoateti cablul din casca (este prins cu o mufa speciala), scoateti casca de pe support, si o schimbati cu una noua. Ca DJ-i internationali care folosesc acest model putem aminti printre multi altii pe Chris Liebing, Richie Hawtin, Magda etc.

Tot in aceeasi gama trebuie sa nu uitam de un alt foarte important brand si anume AKG. Poate cel mai puternic brand producator de casti de studio, oferind o fidelitate impresionanta, are si un model profesional pentru dj si anume AKG K-181 cu o frecventa intre 5 Hz si 30 kHz , 42 ohmi si o putere de 3500 mW, pe care le puteti cumpara la un pret aproximativ de 190$.

Aproape toate aceste modele le puteti achizitiona si de la magazine de specialitate si nu numai din tara, dar la un pret mai ridicat decat cel pe care l-am dat eu aici. Orice alt model care nu il puteti cumpara de aici il puteti comanda online de la magazine de speicalitate cum ar fi: www.djstore.com, www.decks.de, www.musik-schmidt.de, etc.


Popup detector