Vinilul lu' peste

09 Decembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Vinilul lu' peste
TAGS:
pick-up  vinyl 
Desi suntem la sfarsitul lui 2008, inca exista multa lume care nu prea stie care-i treaba cu DJ-ii, cu aparaturile alea, cu discurile si altele. Nimic rau pana aici. Nu poti tine pasul cu toate infuziile de subculturi care au navalit peste noi de 20 de ani incoace. Mai trist este ca cei care ar trebui sa stie ceva despre asta, de fapt nu stiu. Insa si mai trist este sa te folosesti de asa ceva fara sa ai absolut nicio legatura.

Personal, am considerat tot timpul pick up-urile si mixatul de pe viniluri un lucru impins usor spre sacralitate (cu ghilimelele de rigoare). Este frumos, fascinant si da un sens conceptului de DJ. Creaza logica unui set si ofera acel excitement despre care vorbesti atunci cand faci referire la un DJ, sau la DJ-ing in general.

Ma uitam recent la televizor. Blaxy Girls - niste fete tinerele, lansate de multi-culturalul Costi Ionita din cate am inteles. In videoclip apare deodata una dintre fete in fata a doua pick up-uri si un mixer (desi piesa nu avea nicio legatura cu asa ceva) si freaca de zor la un platan (fara doza si fara disc, doar cu slipmate-ul).

Intr-un numar mai vechi din Time Out, un mini interviu cu Raresh. Sub poza interviului scrie mic: castile atrag intotdeauna fetele la pupitru.

Cu siguranta sunt mult mai multe exemple de videoclipuri imbecile, cu trupe si mai imbecile, care se folosesc intr-un mod imbecil de platane pentru a crea mai mult dinamism si impresie de coolness.

Pe de o parte este bine ca mainstream-ul se foloseste de aceste elemente cheie din subcultura aceasta, pentru ca asa ajung si personaje ca Mircea sa stie ca exista mai multe tipuri de mixer, nu doar cel de bucatarie. Insa daca tot folosesc aceste elemente, macar sa le foloseasca in mod corect si fara sa creeze confuzii.

Este pur si simplu dezamagitor si trist sa-ti bati joc de o cultura atat de frumoasa si veche (chiar daca la noi nu este atat de veche), cu o adevarata istorie in spate. Sunt sigur ca peste multi ani, generatia iubitorilor de vinil de astazi le vor spune copiilor lor povesti inainte de culcare despre discurile de vinil si maiestria pick up-urilor.


Citeste si: De ce (nu) iubim vinilul?


foto: omagiu


Popup detector