Rezumatul verii muzicale din Romania

03 Septembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Rezumatul verii muzicale din Romania
TAGS:
festival  clubbing  cluburi 
Ca in fiecare an, in clubbing-ul romanesc exista aceste reguli nescrise ale migrarii din Bucuresti spre litoral. Chiar si cluburile din orasele mai importante se inchid pe perioada verii: Iasi, Cluj Napoca, Timisoara, Brasov, Craiova si altele. Totul se concentreaza in jurul catorva cluburi si evenimente mari de pe litoral. Anul acesta insa, au existat mult mai putine motive de a pleca din Bucuresti, daca aruncam un ochi pe calendarul evenimentelor.

Inca de la inceputul lunii iunie, odata cu venirea verii, Bucurestiul a gazduit prima editie de Becksperience. Evenimentul a avut loc pe 5 iunie la Sala Polivalenta; in rolurile principale trupa Goldfrapp, artistii multimedia de la Addictive TV, Stereo MCs, Kraak & Smaak si Suie Paparude.

Arenele Romane au devenit in aceasta vara o locatie asaltata de catre promoterii locali. In iunie s-a mers la Armin Van Buuren (28 iunie), care a venit instalat cu un show complet, James Zabiela si Audiofly (pe 21 iunie) in cadrul finalei concursului Heineken Music Thirst. In acest timp, litoralul romanesc a inceput deja sa fiarba la foc mic; s-a deschis clubul La Mania, Gossip si Kristal in Mamaia.

Incepand cu luna iulie, publicul a avut de ales nu intre mai multe evenimente mari, ci intre festivaluri. Fie ca au fost de o mai mica sau mai mare amploare, romanul si-a insusit (pentru prima data) conceptul de festival, asta dupa ce in 2007 s-au nascut primele tentative. One 7 Festival (in perioada 4-11 iulie) a revenit, de data aceasta la Arenele Romane, cu trei nopti: Richie Hawtin si Ricardo Villalobos (pe 4 iulie), Circoloco 1o Years Aniversary Party (pe 5 iulie) si Godskitchen (pe 11 iulie) cu Junkie XL, Sander Van Doorn, Eric Prydz. Urmatorul weekend, 11-12 iulie, The Mission au gazduit, la mare, evenimentul numit The Mission Dance Weekend; a revenit Fatboy Slim intr-un show extins, a cantat in premiera Anders Trentemoller impreuna cu trupa, live. Au mai mixat si Roger Sanchez si Timo Maas. In paralel, editia noua a BEstival-ului din 2007, numit BEstFest in 2008, a adus in Romania artisti si trupe notabile. S-a simtit, pentru prima oara, ca in Bucuresti exista un festival (chiar daca asfaltul si caldura nu erau intr-o ambianta prea placuta cu zonele de beach). BEstFest a demarat pe 4, 5 si 6 iulie.

La mare, pe 19 iulie, Liberty Parade si-a unit inca o data fortele pentru a aduce un numar impresionant de oameni intre statiunile Venus si Saturn. In Targu Mures, Peninsula (23-27 iulie) a adus mai multi DJi, artisti si trupe notabile, iar anul acesta festivalul a devenit unul din locurile must see pentru cei care nu au mai fost. Tot din categoria prin tara intra si The Bridge Festival, pe data de 18, respectiv 19 iulie, la Ruse.

In Bucuresti, tot la Arenele Romane, a mai avut loc si primul eveniment Roton cu Fedde Le Grande, Ida Corr si Camille Jones (pe data de 17 iulie).

Luna august a debutat cu festivalul Creamfields la mare, in statiunea Saturn, si cu concertul Massive Attack in Bucuresti, pe stadionul de atletism din cadrul Complexului Sportiv Iolanda Balas Sote; amebele evenimente pe data de 2 august. Pe 9 august, Sunwaves a adus o noua editie, cea de-a patru. O noapte-festival maraton cu patru scene si multi artisti. Luna august s-a incheiat tot la Arenele Romane cu primul Electrofish: Audio Bullys, Birdy Nam Nam si o mana de DJi romani. Pe 15 si 16 august, in Ploiesti, a avut loc a cincea editie de House Parade cu un numar impresionant de DJi straini.

Pe timpul verii au fost populate si cluburile de pe litoral, fiecare dintre ele cu cate un program gandit in avans. Cu toate acestea, Bucurestiul si litoralul nu au fost singurele oferte, pentru ca aproape in fiecare oras, promoterii locali au pregatit mai multe evenimente dedicate muzicii electronice.

Ce urmeaza? Deschiderea cluburilor in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov si altele, o serie de concerte live (putem mentiona Jean Michel Jarre, Nouvelle Vague, Roisin Murphy, Thievery Corporation) si, speram, poate ceva surprize din partea promoterilor de la noi.

Ce ati pierdut in aceasta vara puteti vedea fie la sectiunea Video (unde gasiti filmari), fie la Galerii foto, fie la Articole, fie la arhiva impartita pe luni de la Stiri.


Popup detector