RPR - o poveste de succes

11 Decembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

RPR - o poveste de succes
TAGS:
RPR 
Pe 20 decembrie, in clubul Kristal Glam din Bucuresti, cei trei artisti romani de la RPR Sound vor sarbatori lansarea celui de-al cincilea disc de la propriul label. Si chiar daca nu ar sarbatori asta, este o ocazie destul de rara sa-i vezi la treaba pe trei dintre cei mai reprezentativi artisti romani, intr-un cuvant [a:rpia:r].

In Romania incepi sa numeri pe degete petrecerile care ii uneste pe toti trei membrii RPR Sound: Rhadoo, Pedro si Raresh; sunt bune, lungi si rare. Ultima a fost asta vara, pe 30 august, in La Mania din Mamaia; a inceput pe la 1 noaptea si a tinut pana la pranz a doua zi.

Proiectul [a:rpia:r] a inceput in vara anului 2006, atunci cand cei trei DJi romani (Raresh, Pedro si Rhadoo) au decis sa-si lanseze propriul label, proiect ce reprezenta o platforma la care cei trei sa-si lanseze propriile productii muzicale. Ulterior, [a:rpia:r] a evoluat in ceva mai mare.

Datorita refuzului categoric al celor trei artisti de a se compromite, s-au creat adevarate povesti in jurul lor: Rhadoo ar fi creierul proiectului si partea cea mai radicala, Pedro ar fi partea abstracta, fina si care necesita o atentie deosebita din proiect, iar Raresh ar fi partea comunicativa, partea care leaga proiectul sufleteste de public. Despre secretul unui party reusit, RPR Sound sunt cam cei mai in masura sa vorbeasca, atunci cand ne raportam la petreceri din sfera muzicala techno / house. Fiecare dintre ei are povestea lui proprie, fiecare se completeaza cu celalalt (din stanga sau din dreapta sa), fiecare vede muzica electronica diferit si o percepe din punct de vedere creativ altfel; in toata aceasta nebunie ad-hoc, cei trei gasesc o linie comuna care sa ii uneasca si sa ii motiveze sa faca acest lucru impreuna - Raresh este des cu zambetul pe buze, Pedro sta ascuns dupa o sapca, Rhadoo este inalt si serios. Este distractie, dar inainte de toate, este muzica buna; nu le este caracteristic termenul de caterinca, nu iau muzica la misto si nu cersesc aplauzele nimanui.

Nu fac compromisuri muzicale - daca nu-ti place muzica, esti liber sa pleci; nu e nicio problema, nicio suparare.Pentru toti promoterii si managerii de cluburi mari, in acest moment sa faci o petrecere [a:rpia:r] e una dintre cele mai bune afaceri pentru un club. Ei au totusi un fee cumsecade, vine la fel de multa lume ca la un artist care costa de zece ori mai mult, iar acest hype vine din mai multe unghiuri: productii bune, atitudinea lor la pupitru, faptul ca petrecerile au fost de succes, si tot asa. Catalin, Sunrise Booking

Dupa o perioada in care presa internationala i-a facut cunoscuti si se crease deja un hype foarte mare in jurul lor, RPR sunt acum exact unde trebuie. In octombrie, cei trei au mixat intr-un teatru din Londra, in cadrul unui party CircoLoco Ibiza Reunion. A fost foarte multa lume, practic o coada enorma. Noi ne-am distrat foarte bine., spune Rhadoo.Nu cred ca vreunul dintre noi este sef in proiectul [a:rpia:r]. Cu totii suntem egali si ne ajutam reciproc atunci cand trebuie - munca in echipa este cheia in orice activitate. - Raresh

S-a intamplat sa nu ne sincronizam cand mixam impreuna. Iau lucrurile astea ca atare. Fac parte din munca mea. Modul de lucru e improvizatia, poate tocmai asta insemna [a:rpia:r] - improvizatie. Se mai intampla sa ne propunem cateodata o linie a setului. - Rhadoo.

Nu poti vorbi despre [a:rpia:r] daca nu ai fost la vreun party de-al lor - este inutil sa-ti dai cu parerea doar din auzite. Nu au nicio reteta secreta, insa daca e sa faci o alchimie a unui set, lucrurile se leaga; ca intr-un puzzle care la prima vedere pare nedescifrabil si ezoteric. Pe parcursul seturilor se formeaza un balans si atunci de la o piesa la alta, poti construi momente mai intense, spune Rhadoo.

Desi la prima vedere lucrurile par a fi un pic la intamplare, nu este deloc asa; fiecare piesa, fiecare particica si fiecare element isi gaseste discret un loc aparte intr-un tot unitar, iar in combinatie cu improvizatia si experienta, totul duce la o traire aparte, personala - quite an experience, cum ar spune britanicii. Insa acestea sunt momente definitorii si care nu se intampla intotdeauna - nu e o seara obisnuita de club.

mi place sa creez, prin construcție, o poveste, n funcție de ceea ce simt pe moment. Și este inexplicabil ce simt. ncerc sa spațializez, spune Pedro pentru freshgoodminimal.ro.Pentru mine, cel mai tare party - si aici in sensul de intens - a fost perioada 1 mai (n.r. Sunwaves 3).. Si asta pentru ca dupa multa vreme, am avut ocazia sa ma vad cu o gramada de prieteni si sa ne distram impreuna, spune Rhadoo.


foto: Resident Advisor

Muzical vorbind, proiectul [a:rpia:r] functioneaza dupa niste parametri clari. Fara sa vrea, reprezinta Romania la nivel international. Suntem reprezentantii a ceea ce facem noi, nu a scenei electronice din Romania. Eu privesc aceste releasuri [a:rpia:r] ca pe un update pe care il dam din cand in cand; un fel de ce se mai intampla in tara la noi, ce muzica se mai face, ce artisti au mai aparut. - Rhadoo. Pana acum, preferinta trio-ului a fost sa nu lanseze la acest label decat artisti romani; de mentionat Dan Andrei, Petre Inspirescu, Rhadoo, Demos & Boola, Praslea, El Cezere. Cand vine vorba despre decizii privind ce piese sunt demne sa fie lansate sau nu, Rhadoo are atitudinea unui DJ care dupa multi ani de ascultat muzica, are mai rar ocazia sa asculte lucruri noi. As vrea sa stiu si eu.. poate curajul ar fi un criteriu; sa aud altceva ..sa ma surprinda.


Video: Interviu cu [a:rpia:r]


foto: Cosmin Bumbut


Popup detector