Productie muzicala cu vocale

15 Decembrie 2005 Beat Factor BeatFactor

Productie muzicala cu vocale
Poti sa ne spui cate ceva despre cum ai obtinut si folosit vocalele melodice in productiile tare, te rog? - Alex Lee

Lucrand cu vocale

Lucrul cu vocale poate fi atat o sursa de satisfactie, dar si o provocare. Primul pas este sa gasesti un vocalist al carui ton si caracter se potrivesc gusturilor tale si stilului tau muzical. Lucrul acesta nu este intotdeauna usor, dar daca ai rabdare si esti perseverent poti gasi pe cineva cu care sa lucrezi si care sa te poata ajuta sa-ti realizezi viziunea muzicala. Am scris piese in care am folosit alti vocalisti dar si in care am cantat chiar eu, si cred ca aceleasi metode de baza functioneaza la fel de bine in ambele situatii.

Cand scriu vocalele, modul in care procedez de obicei este sa dezvolt structura melodica a piesei mai intai, si apoi sa asez vocalele deasupra. Dupa ce am stabilit ritmul de baza, incep sa cant la intamplare cateva idei melodice ca sa incerc sa gasesc niste vocale care sa-mi placa. Deseori, melodiile provin dintr-o idee cu care ma jucasem pe un sintetizator. Sa nu uitam ca o voce este doar un alt instrument muzical aflat la dispozitia ta, si ca de fapt are acelasi rol intr-o piesa ca oricare alt element melodic, indiferent de instrumentul care il produce. Dupa ce mi-am facut o idee asupra melodiilor pe care le voi folosi, ma concentrez asupra versurilor. Pentru mine, acest pas este deseori cel mai greu, pentru ca vreau ca vocalele sa fie semnificative si importante, fara a fi banale sau clisee. De obicei, mai intai scriu versurile, apoi refrenul si orice parti armonioase. Odata ce ai gasit ceva care iti ramane in minte, si ai o melodie pe care vrei sa o canti , stii ca ai gasit ceva care va prinde bine unui public care te asculta.

Inregistrarea vocalelor

Urmatorul pas e sa inregistrezi vocalele; uneori poate fi foarte usor, alteori iti poate lua foarte mult timp si poate fi foarte dificil. Depinde foarte mult de atmosfera si dispozitia din studio, si fiecare vocalist are propria metoda prin care isi intra in ritm. Este bine sa dezvolti o relatie cu vocalistul tau, sa fii incurajator si sa ai rabdare, si sa te asiguri ca inregistrezi fiecare incercare, pentru ca nu se stie niciodata cand obtii varianta perfecta.

Partea tehnica inregistrarii vocalelor este o problema foarte subiectiva; fiecare inginer si producator are metoda proprie care le place si se potriveste gustului lor. In cele din urma, iti doresti cel mai bun echipament posibil: alegerea microfonului, a pre_amp ,a egalizatorului si compresorului vor avea un efect important asupra produsului finit. Sa nu uitam ca atunci cand inregistrezi vocale nu vrei sa prinzi nici un efect pe trackul vocal principal. Ideal, iti doresti un master track curat, clar, bine-echilibrat si ct se poate de neprocesat, cu cateva exceptii posibile ale unor mici EQ si/sau usoare compresii. Daca nu ai acces la tipul de echipament necesar la obtinerea rezultatelor dorite, poti opta la inregistrarea vocalelor intr-un studio profesionist. Daca te hotarasti sa mergi pe acesta cale, iti recomand cu toata sinceritatea sa te pregatesti cat de mult posibil inainte sa intri in studio, pentru ca asa iti vei economisi timpul, banii si multa durere de cap.

Productia finala

Dupa ce ai inregistrat vocalele, este timpul sa incepi productia finala. Eu folosesc o combinate de software EQ si compresia ( de obicei o combinatie de cateva compresoare diferite) pentru a aseza bine vocalele in mixaj. In general, ar trebui sa mixezi vocalele destul de sus, pentru ca vrei sa fie unul dintre elementele cele mai proieminente din piesa. Odata ce am stabilit nivelul de baza, reverberez si aman ca sa adaug spatiu si adancime vocalelor. Sunt multe trucuri de inginerie pe care poti sa le folosesti ca sa dai caracter pieselor vocale, ca edituri de binguituri, filtrare si automatizare de efecte. Posibilitatile sunt nelimitate cu Logic Pro, ProTools sau orice alt software de inregistrare/sequencing cu un arsenal de plugin-uri. Experimenteaza cu diverse combinatii de efecte, pentru ca nu stii niciodata ce s-ar putea sa gasesti si sa ti se potriveasca tie si piesei tale. Succes si happy mixing!

Aici sunt specificatiile tehnice pentru calea mea obisnuita de semnal vocal:

Inregistrare:

Digidesign Protools 6.2.3 LE
Neumann TLM-103 condenser microphone
JoeMeek VC1Q Studio Channel pre-amp/compressor/EQ
Digidesign AMIII sound card
Bomb Factory 1176 Compressor

Mixaj:

Logic Pro 7.1
Waves C4 Multiband Limiter
Waves Renaissance Compressor
Logic Pro Linear Phase EQ
Waves Renaissance Reverb or Logic Pro Space Designer Convolution Reverb
Waves Super-Tap Delay and/or Logic Pro Tape Delay

Text: Mike Hiratzka - mike.hiratzka (at) beatfactor.net
Traducerea: Laura Petrea


Popup detector