Partea intunecata a muzicii electronice

17 Iunie 2008 Beat Factor BeatFactor

Partea intunecata a muzicii electronice
Vara lui 2007 ... pe scena unui mare festival din Romania, The Prodigy - una dintre cele mai cunoscute trupe de muzici electronice din intreaga lume- a reusit sa se faca responsabila de ceea ce multi au considerat show-ul anului. O trupa de muzica electronica au fost headlineri intr-un festival de rock si au incantat sute de ascultatori de punk, hardcore si metale in 40 de minute de intensitate.

The Prodigy au instigat, au socat, au lovit cu putere in Main Stream dovedind ca muzica electronica e mult mai mult decat un ansamblu de beaturi facute pe laptop.

Cateva saptamani mai tarziu, intr-un club underground, aproximativ 400 de oameni asistau la primul si cel mai complex eveniment de muzica electronica hard organizat vreodata in Romania - Break The Core v.1.

Genuri muzicale necunoscute si-au facut loc printre petrecerile de light DNB, House si Goa in cluburi obscure dar suficient de curajoase sa gazduiasca evenimente de breakcore, terrorcore, speedcore, harsh noise, neurofunk sau darkstep. Partea intunecata a muzicii electronice a cucerit undergroundul, adunand sute de oameni la evenimente.Scena, gresit asociata cu cea de house, creste incetul cu incetul, in primul rand datorita artistilor de exceptie care-si fac drum in ultima vreme prin Romania, nume precum Amon Tobin, Aaron Spectre sau Bong Ra.

Desi multe chestii sunt similare unui grind electronic, cu ciocane si burghie care-ti distrug sistematic fiecare neuron, in timp, experimentand si constant antrenandu-ti urechea ajungi sa apreciezi textura si complexitatea fiecarui sunet in parte, sa intelegi ca muzica e mai mult decat componenta ei melodica.

O noua invazie de artisti dark din sfera DNB va avea loc pe 14 iunie in Preoteasa. Printre ei se numara maestrii olandezi ai darkstep-ului si neurofunk-ului Black Sun Empire, trio-ul de DJ de breakbeat de la Noisia sau "The Amen Master" Donny. Beat-uri agresive, rupte, sample-uri din filme horror, proiectii video sumbre ... aceasta e reteta cu care seara de Black DNB isi propune sa scoata ascultatorii de electronice din underground si sa-i aduca in Preoteasa.Alaturi de alte zeci de act-uri, initiativa face parte din festivalul Black and White Drum and Bass, un eveniment menit sa exploreze in doua nopti atat partea light cat si cea dark a Drum and Bass-ului.

In concluzie ... exista o parte intunecata a muzicii electronice! Artisti precum Drumcorps, Maruosa, Bong Ra ori Venetian Snares incorporeaza in muzica lor bucati de grindcore, hardcore, industrial, post-punk sau brutal death metal in show-uri de o intensitate iesita din comun.

Cu o minte deschisa si o pasiune spre muzica experimentala extrema, cu siguranta o incursiune in aceste genuri poate fi o experienta interesanta chiar si pentru un clasic ascultator de rock.Popup detector