Muzica electronica - incotro?

17 Octombrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Muzica electronica - incotro?
Pentru multi ani la rand, muzica electronica a fost descrisa in Romania drept muzica house. Daca ne luam dupa majoritatea biografiilor prezente pe site-urile de clubbing din Romania ale DJ-ilor romani, multi spun ca au descoperit muzica electronica fie de la rudele din strainatate, fie de la canale TV precum Viva.

Calitatea muzicii electronice de club a inceput sa se imbogateasca de la an la an, astfel incat acum aproape orice discoteca / bar / cafenea / club a introdus conceptul de DJ: un omulet cu un pur scop de entertainment care sta la un pupitru, in fata a doua deck-uri, are o pereche de casti si mixeaza live.

Internetul a facut din orasul Bucuresti si litoralul romanesc un centru clubbing pe care strainii il descriu drept o zona in care trebuie sa ajungi cel putin o data. Influentati de trendurile muzicale, DJ-ii romani s-au adaptat cu usurinta, iar cei mai perseverenti si talentati si-au ales o zona muzicala preferata si s-au perfectionat in ea, creandu-si un adevarat univers muzical, unic. Cel mai concludent exemplu sunt artistii romani care au apucat sa iasa cu muzica lor in afara tarii (cei care frunzaresc sectiunea de stiri de pe BF stiu despre ce este vorba).

La sfarsit de 2008 doar manelistii mai numesc muzica electronica muzica house. Valurile de informatii care ne-au acaparat ne-au facut un public cunoscator si pretentios din punct de vedere muzical. Avem trupe bune care concerteaza regulat in Romania, iar situatia actuala a acestei scene imaginare de club este cat se poate de optimista. Cu siguranta la anul va fi si mai bine, si tot asa.

Vorbim insa despre drumul muzicii electronice de club de la ora actuala; cu exceptia catorva nume care au reusit sa se remarce prin ceva doar al lor, nu avem inca parte de originalitate si competitie, profesional vorbind. Trierea dintre calitate si mizerie se face greu si in timp, iar acest proces necesita, in primul rand, experienta proprie.

Aproape lunar esti bombardat de alti si alti DJi, tot timpul noi, de care nu ai mai auzit pana acum, si care te indeamna (mai mult sau mai putin violent) sa le acorzi atentia cuvenita si sa le dai feedback (care neaparat trebuie sa fie pozitiv, pentru ca altfel nu intelegi muzica). Daca intr-un final te-ai decis sa vezi despre ce e vorba, descoperi ca mai toti sunt omogeni: au ascultat Kraftwerk si Depeche Mode din copilarie, s-au nascut cu muzica in sange, matusa sau unghiul sau varul le-au trimis casete din Germania sau alte tari care aveau acces la muzica electronica, si tot asa. Si oarecum inevitabil, sound-ul promovat de ei este de putine ori ceva iesit din banal.

Suntem o tara de DJi

Gresit. Suntem intr-o tara in care exista foarte putine persoane care au abilitatea de a face triere in muzica electronica. Cei mai multi dintre cei care au aceasta abilitate sunt bloggeri, forumisti, simpli pasionati (de cele mai multe ori pasiv) ai muzicii electronice si clubberi vechi, care au fost in fata pupitrului de la inceput.

Poate singurul lucru (si cel mai relevant) din acest textulet este mesajul lui DJ Bone din Music Speech (SUBX01) lansat la Subject Detroit si preluat fara drepturi de copyright de catre Dan Andrei in EP-ul sau de la Be Chosen. Personal ma intereseaza mai putin natura deontologica a acestui material, cat faptul ca a reusit sa aduca intr-o zona de club perimata si destul de saraca un mesaj atat de plin de substanta.


Popup detector