God Is A DJ

14 Iunie 2010 Beat Factor BeatFactor

God Is A DJ
TAGS:
DJ  god is a dj 

Daca acum cinci ani, cand intrebai un pusti vesnicul ‘ce vrei sa te faci cand vei fi mare’, majoritatea raspundeau fotbalisti; acum, lucrurile s-au schimbat. DJ-ul a depasit de mult timp domeniul underground-ului. El este noul rock star.


De-a lungul timpului, traditionalul disc jockey si-a schimbat statusul, de la un simplu entertainer responsabil cu fundalul sonor in cadrul unei petreceri, la un entertainer caruia i se acorda o importanta sporita, si recent, chiar un adevarat artist. Sau, cum bine zicea Maxi Jazz acum ceva timp, un adevarat zeu. E inutil sa cauti indelung pentru o definitie mai clara a DJ-ului, pentru ca nu exista. Fiecare intelege ce vrea din aceasta functie, desi exista trimiteri directe si clare catre un camp al muncii calificat, pentru care se sustin si examene, se obtin diplome care sa-ti ateste experienta si se percepe un salariu.


Pe mama am reusit sa o conving destul de rapid ca DJ-ul de la TV nu prea are nicio legatura cu DJ-ul de radio, DJ-ul de nunti, DJ-ul de club sau festival s.a.m.d. Totul tine de perceptie si de atitudinea pe care vrei sa o ai fata de aceasta meserie. Un lucru e cert - asta e una din cele mai cool meserii pe care o poti avea. De la Andrew Fletcher (Depeche Mode) pana la Will I Am, de la P Diddy la Boy George, de la corporatisti la manelisti, raveri si hipsteri, celebritati aparute peste noapte, staruri rock consacrate, vedete pop / hip hop, cu totii au gustat (sau cel putin au incercat sa guste) din drogul numit dj.


Nu o data ti s-a intamplat sa ajungi la birou mai sifonat, dupa o noapte hai hui prin cluburi in care nici macar nu mai stii de ce ai fost si unde era un DJ pe post de entertainer. Te-a prins minim o data, recunoaste. Ai dansat minim o data pe o muzica aparent plictisitoare, repetitiva, te-ai miscat la unison cu altii din jurul tau fara sa stii macar de ce; poate nici nu ai inteles-o prea bine – de parca muzica e facuta ca sa fie inteleasa!


Exista o sumedenie de presupuneri pentru care fotbalistul de ieri este DJ-ul de azi, insa certitudini nu stiu sa existe. Castile atrag fete? Platanele sunt cool pentru ca le invarti? Chiar si in cele mai sarace videoclipuri peste care mai avem uneori nenorocul sa dam pe la posturile tv de muzica, exista minim o persoana pe post DJ, care sta in spatele unui pupitru dotat cu platane si mixer.


In Romania exista astazi cateva mii de persoane "DJi". Atat functia cat si intelesul termenului deriva foarte mult, in functie de fiecare. De la disk jockey-ul clasic, din spatele a doua platane si un mixer si cu casti pe urechi, la DJ-ul din fata unui laptop, de la DJ-ul de warm up la DJ-ul de "main" sau de "after", de la DJ-ul underground la cel mainstream, de la DJ-ul de muzica la DJ-ul de bani, de la DJ-ul rezident la DJ-ul invitat, de la DJ-ul debutant la cel consacrat, exista sute de cazuri, in care termenul DJ este aplicat in contexte total diferite.


Publicul consumator, dar si cel activ in scena nu impartaseste neaparat opinia celorlalti, fiecare dintre ei avand propriul unghi de abordare. In cele mai multe din cazuri, pentru fiecare intrebare / idee exista cel putin un caz.


Popup detector