Filmul saptamanii: Angels & Demons: Mult mister, putina controversa

22 Mai 2009 Beat Factor BeatFactor

Filmul saptamanii: Angels & Demons: Mult mister, putina controversa
TAGS:
film 

Angels & Demons nu este atat de controversat ca predecesoul sau The DaVinci Code, dar ramane totusi un film de mister/aventuri respectabil cu intoarceri de situatie complet neprevazute.

Povestea se bazeaza pe conflictul continuu dintre religie (reprezentata in film de Vatican) si stiinta (fratia secreta Iluminati). Dupa succesul experimentului de la Geneva, in care oamenii de stiinta reusesc sa adune si sa controleze anti-materie, un recipient cu materie este furat de catre Iluminati.

In acelasi timp, la Vatican trebuie ales un nou Papa, iar cei patru favoriti sunt rapiti tot de catre Iluminati. Astfel fratia secreta ameninta ca va distruge Vaticanul eliberand anti-materia si provocand o explozie de proportii.

De mentionat este ca acesti Iluminati au fost o secta formata din oameni de stiinta - doctori, matematicieni, arhitecti etc. - care s-au opus invataturilor religiei si au fost persecutati de biserica de-a lungul timpului. Distrugerea Vaticanului reprezinta victoria stiintei asupra religiei.

Acelasi profesor Robert Langdon (Tom Hanks) este chemat in ajutor sa descifreze simbolurile lasate in urma de Iluminati si, ajutat de o savanta (Ayelet Zurer) implicata in experimentul de la Geneva, descoperirile celor doi "fac valuri" printre randurile eminentelor de la Vatican, fapt ce le ingreuneaza tot mai mult misiunea.

Toate aventurile celor doi se petrec intr-un ritm alert, deoarece intregul conflict se desfasoara pe o perioada de timp de maximum 5 ore, iar indiciile se succed rapid, alunecand de la o concluzie la alta ca piesele de domino. Peisajul magnific al Romei este permanent prezent, o locatie perfect in concordanta cu subiectul mistic al filmului.

Daca The DaVinci Code a avut parte de o reactie indignata din partea Vaticanului, fapt ce a dus la sporirea notorietatii si triplarea incasarilor, Angels & Demons a fost ignorat in totalitate.

Intr-adevar, filmul nu critica un personaj religios important (Iisus, in cazul DaVinci Code), ci mai mult Vaticanul ca institutie si ca reprezentantul unei religii cu peste un miliard de adepti in toata lumea. Dar parca filmului "ii sta" mai bine asa, ca film de mister si aventuri, decat o batjocora nefondata la adresa institutiilor religioase.

Replica favorita:

Cardinal Strauss: "Religion is flawed. But only because humanity is flawed".

Scena favorita:

O insignifianta pagina din Arhivele Vaticanului.

Cronica realizata de Alecu Chelaru


Popup detector