Despre trend-uri si trend-setteri

01 August 2008 Beat Factor BeatFactor

Despre trend-uri si trend-setteri
Peste 70 % din muzica electronica auzita in Romania se bazeaza pe trenduri muzicale, importate de afara, de cele mai multe ori. Cu exceptia catorva cazuri, mare parte din DJ-ii romani adopta trend-uri muzicale si cer de cele mai multe ori onorarii pe care daca le adun la sfarsitul unei luni pot sa-mi platesc relaxat leasing-ul la o masina (care nu cred ca este un logan).

Intr-o tara in care muzica electronica a aparut din initiativa catorva promoteri demni de toata lauda, originalitatea este confundata cu trend-ul iar muzica electronica de dans devine muzica electronica pe care atunci cand o asculti incepi sa te gandesti de ce te-ai lasat de bautura si de fumat, de ce nu ti-ai batut iubita inainte sa vii la petrecere sau de ce chiar nu iti vine sa mai dansezi.

Intr-o tara in care preocuparea tuturor tinerilor nu mai este fotbalul sau masinile, ci DJ-ing-ul, muzica electronica nu mai impune acel respect insuflat de marile trupe sau artisti de odinioara. Este suficient sa cauti ceva pe beatport si sa realizezi ca ai gasit practic cam 20 de piese care suna la fel, inspira cam acelasi vibe, poti sa le mixezi una dupa alta si cei din fata ta sa creada ca de fapt e o piesa pe care ai tinut-o in loop.

In scurta si sumbra istorie a muzicii electronice si a clubbing-ului in Romania, exista foarte putini DJi care au reusit sa se impuna drept trend-setteri. Toti ceilalti importa ce se aude in alte parti si la alti DJi cunoscuti, pentru a fi in pas cu ce se canta.

Esti la o petrecere, DJ-ul mixeaza, il vezi cum mixeaza, invarte din butoane, isi pregateste tempo-ul pentru piesa care urmeaza sa o mixeze, mai bea o bere, mai da un shot, isi aprinde o tigara, se gandeste ca acum e momentul, sau poate mai tarziu, si intr-un final se decide, si arunca marea bomba cu care spera sa ii duca pe toti in delir. Si culmea, ii si duce; nu pentru ca a pus o piesa buna, ci pentru ca acea piesa o stiu toti si a putut fi auzita la DJi mari, unde a venit multa lume sau despre care stie multa lume.

Incerci sa cuceresti inimile fanilor cu piese cantate de DJi mari, esti platit pentru o atmosfera falsa pe care o faci, esti platit pentru o muzica falsa pe care o pui. Cazuri de piese celebre, vechi, inviate de catre artisti mari (care chiar stiu despre ce e vorba) si apoi auzite in seturile unor romani sunt destule si concrete. Si la urma urmei, de ce sa te strofoci sa cauti tu piese pe care sa le aduci in centrul atentiei, cand deja au facut-o altii pentru tine si efectul este garantat? Cam la acest gen de piese se rezuma jmecheria la multi DJi romani.

Cu toate acestea, in tot valul de concerte si artisti care tot vin pe la noi, speram ca in viitor originalitatea sa fie inlocuita cu muzica noua, muzica in trend, care toata suna cam la fel. Nu e nicio rusine sa pui piese vechi, nu e nicio mare scofala sa-ti faci un nume pe barba unor unrelease-uri pe care le-ai capatat prin diverse surse. Exista atata muzica in lumea aceasta, incat este pur si simplu imposibil sa nu gasesti ceea ce iti place si nu ceea ce trebuie sa pui.

Altfel, Gojira ne-a acordat un interviu (pe care-l vom posta foarte curand), in care spune la sfarsit o vorba care ar trebui luata in considerare - copii, puneti mana pe carte!.

Jean Claude Van Damme a fost un mare fotbalist la vremea lui...


Popup detector