DJ in Romania - hobby costisitor sau cariera?

28 Octombrie 2008 Beat Factor BeatFactor

DJ in Romania - hobby costisitor sau cariera?
In Romania a aparut in ultimii trei ani un val proaspat de DJi romani. Unii dintre ei au mai mult succes, altii nu; unii ii spun noroc, altii talent, altii pupincurism sau relatii. Indiferent de problema, sa fii DJ astazi este cu siguranta un hobby costisitor, pana a ajunge la o cariera. Exista mai multi pasi pe care majoritatea oamenilor mai experimentati i-au recomandat incepatorilor.

Inainte de toate, un debutant trebuie sa se gandeasca de ce face asta. O pasiune nu naste intotdeauna o cariera. Odata ce s-a elucidat motivul, lucrurile sunt relativ simplu de pus pe hartie (mai dificil insa, in practica).

Crearea unui nume se face prin diferite metode, unele ortodoxe, altele mai putin. Internullo a fost dintotdeauna strainul in Romania (iar cum la noi inca functioneaza mentalitatea oau, e strain, lucrurile i-au fost relativ usoare), Eftimie a aparut cu un videoclip si o piesa de o calitate indoielnica, insa care a prins la public foarte mult. Vania a mixat in deschiderea unor DJi cunoscuti, la evenimente The Mission. The Model s-a axat pe productie si nu prea l-a interesat DJ-iala la inceput ulterior, lucrurile au decurs destul de usor. RPR-ul a avut o strategie excelenta si a tintit de la bun inceput catre exterior, catre zone in care muzica sa le fie mai accesibila. Negru a fost prezentat publicului drept nepotul lui Johnny Raducanu. Emil Lassaria a devenit cunoscut cu un bootleg la o piesa de-a lui Villalobos.

Exemplele sunt nenumarate, iar pe langa multi ani de ascultat muzica, talent si alte bla bla-uri, astazi se pune si problema investitiei proprii. Cum in Romania deocamdata nu exista nicio lege concreta privind acest camp al muncii (meseria de DJi), nu se poate vorbi despre o cariera similara uneia obisnuite.

O alta problema pe care fiecare incepator ar trebui sa si-o puna este vreau sa pastrez asta la stadiul de hobby (costisitor) sau vreau sa o transform in cariera? In functie de cat de sincer si practic este raspunsul, lucrurile o vor lua intr-o directie sau alta.


Popup detector