Cum sa 'supravietuiesti' pe scena DJ-ilor

10 August 2009 Beat Factor BeatFactor

Cum sa 'supravietuiesti' pe scena DJ-ilor
TAGS:
DJ 

2008-2009 si 2010 sunt, conform analistilor lui peste fiert, ani ai supravietuirii, din toate punctele de vedere.


In timp ce Romania produce bedroom DJs pe banda rulanta, DJ-ii deja recunoscuti incearca sa supravietuiasca pe scena.


Una din preocuparile constante ale DJ-ului de astazi este asigurarea unui minim numar de gig-uri pe luna, din care sa poata trai. Pentru ca este deja stiut faptul ca din vanzarile muzicale nu faci bani si nici macar nu supravietuiesti, ci doar incerci sa iti construiesti o carte de vizita, care sa te ajute ulterior sa castigi mai usor reprezentatii live.


Insistenta fara agresivitate


Daca chiar ai ceva de spus in domeniul muzicii si al DJ-ing-ului, incearca sa tratezi lucrurile cu cea mai mare seriozitate si rabdare, intrucat va veni si timpul tau, la un moment dat. Fii insistent acolo unde este cazul si lupta pentru ceea ce este al tau, insa in acelasi timp nu fi agresiv si tine cont de parerile celor din jurul tau. Incearca sa gandesti ca un DJ.


Nu incerca sa adopti anumite trenduri muzicale doar ca sa fii la moda si sa incerci astfel sa pui muzica mai des, implicit sa ai mai multe gig-uri. Este foarte posibil sa fii 'stampilat' ca fiind lipsit de originalitate si, uneori, chiar bun gust. Nu trebuie sa fii un nou "Villalobos", "Luciano", "Sneak" sau "Richie Hawtin". De cele mai multe ori, originalitatea alegerii muzicii si o tehnica mai speciala pot fi atu-urile unui DJ care simte ca-i cam scartaie pamantul sub picioare.


Comunicarea


Un DJ care stie sa comunice cu publicul si sa-si transmita ideile si sentimentele se paote considera un DJ norocos. Lumea cauta personaje expresive in spatele pupitrului, asa ca un "spart cu ochelari de soare pe ochi, care nu mai intelege nimic", nu prea are de castigat.


Un zambet sau un thumb up pentru oricine din public poate sterge cu buretele o nepotrivire de piese, un beatmatching prost sau un moment muzical mai putin inspirat. Alcoolul consumat cu moderatie la pupitru a fost intotdeauna prietenul DJ-ului.


Daca ai cunostinte sau prieteni prin media, apeleaza cu incredere la ei, convinge-i ca ai ceva de spus si incearca prin orice mijloc sa te faci cunoscut; bineinteles, vorbim despre mijloace ortodoxe, fara a cadea in extreme.


DJ-ul este un entertainer


In functie de context, muzica electronica poate fi mai mult sau mai putin de dans. De cele mai multe ori insa, rolul unui DJ este de a face lumea sa danseze, prin muzica; de a crea o atmosfera degajata, de petrecere. Pastreaza-ti acasa cele mai obscure si underground piese pe care le-ai descoperit recent, pentru ca s-ar putea sa ti-o iei; iar dupa ultimele barfe aparute, termenul poate fi folosit la sensul propriu.


Publicul apreciaza lipsa de fitze a cuiva. Nu fi cu nasul pe sus niciodata, chiar daca uneori se cere asta, si incearca sa comunici cum trebuie si cu taximetristul care-ti cere vreo piesa comerciala (si proasta sau care nu e din filmul tau), si cu clubberul de rand care asculta orice ii pui, si cu party-goer-ul mai elitist, care te asculta cu atentie dintr-un colt si sta cu ochii si urechile pe tine.


Digital versus vinyl


Asa cum s-a remarcat, un DJ care nu are mare lucru de spus din punct de vedere muzical, nu prea poate supravietui pe scena. Multi au inceput sa se apuce de productie muzicala, care, mai mult sau mai putin buna si de calitate, incearca sa le aduca un surplus de recunoastere. Sfatul cel mai simplu - fa muzica.


Un disc jockey este un DJ, un digital jockey este un digital jockey. DJ-ing-ul, in forma sa suprema, s-a construit in jurul ideii unui omulet care invarte la doua platane, un mixer si o pereche de casti. Asa ca daca pui muzica de pe vinyl (care sa te si reprezinte) si o faci bine, ai sanse mai mari de "supravietuire". Vinylul a castigat de mult respectul iubitorilor de muzica electronica si a fost cel mai important format reprezentativ pentru acest stil de muzica.



Popup detector