Cum sa cauti muzica?

14 Ianuarie 2009 Beat Factor BeatFactor

Cum sa cauti muzica?
TAGS:
download  melci 
Muzica electronica se face astazi mai usor si mai repede decat o ciorba de vacuta. Sa spunem ca la ciorba stai in jur de doua-trei ore sa-ti iasa un cazan. Tot cam atat iti ia si sa faci o piesa. Vorbesc in speta despre muzica electronica ieftina, pe care o gasesti pe toate drumurile si care suna cam la fel, fie ca e facuta in Ableton, Fruity Loops, Reason sau alte software-uri.

Desi este o certitudine ca internetul este singurul lucru bun pe care omul l-a creat in ultimii ani, exista o intreaga serie de riscuri pe care ti le asumi atunci cand te pierzi in sute de site-uri, blog-uri, magazine, software-uri de sharing. Primul, si cel mai important, este riscul pierderii timpului fara a fi catusi de putin satisfacut.

Muzica se gaseste astazi pe toate drumurile. Trebuie doar sa stii cum, si mai ales, ce sa cauti. Sa spunem ca stii ce sa cauti, dar nu stii unde sa gasesti.

Beatport.com nu este nici pe departe cea mai importanta resursa de muzica, asa cum se autodeclara. Monopolul pe care l-a impus pe piata internationala nu a facut nimic mai mult decat diferentierea dintre amatori si profesionisti. Pe Beatport vei gasi intotdeauna hit-uri si release-uri exclusive de la label-uri mari. Timpul de cautare este insa enorm, pentru ca trebuie sa scormonesti printr-o groaza de piese slabe, care intra foarte bine la categoria gunoi. Nu discutam despre gusturi, insa ma indoiesc ca o persoana care asculta muzica electronica de mai putin de un an va sti sa faca diferenta dintre gunoi si ceva decent. Asadar, toate aceste persoane isi vor gasi cu siguranta cam tot ceea ce cauta pe Beatport.

Djdownload.com ofera o alternativa destul de interesanta, cu privire la muzica. Stiu, arata destul de urat site-ul, insa la acest gen de site-uri conteaza mult mai mult continutul si functionalitatea, decat un design care sa-ti ia ochii si care sa fie totusi inconsistent.

Whatpeopleplay.com este cu siguranta o alternativa care trebuie incercata. Dar, la fel ca si celelalte magazine, unde putem introduce si htfr.com, juno.co.uk, junodownload.com si altele, gasesti lucrurile despre care deja se stie.

Cum cauti muzica?

Posibilitatile sunt nenumarate, insa daca te simti pierdut in spatiu, poti incepe prin frunzarirea DJ chart-urilor pe care site-urile de informatii, forumurile si magazinele online le pun la dispozitie. Exista o sumedenie de forumuri unde poti gasi ce te intereseaza, insa recomandarea de baza este discogs.com - cam cea mai mare librarie online de muzica.

In momentul in care ai gasit un anumit release, nu te opri acolo. Verifica cel putin toate celelalte release-uri ale artistului, treci prin release-uri similare si pune accent pe casa / casele de discuri la care a lansat muzica. Acolo exista posibilitatea sa ramai surprins de alti artisti, alte piese, alte albume, si tot asa.

Pentru ca majoritatea magazinelor si-au actualizat discografia cu release-uri vechi, intoarce-te la primele release-uri. Nu fi reticent fata de muzica veche, nu stramba din nas daca prietenul tau vine la tine cu un unrelease (frate) si tu te gandesti sa-l lovesti cu vreo piesa din 80-90. Sunt sanse enorm de mari sa-l lovesti bine; bine de tot.

Pentru ca inca tehnologia este limitata, posibilitatile de a inova complet cu ceva in muzica electronica sunt si ele relativ limitate. Asta inseamna ca un anumit stil muzical nu a suferit modificari majore de la inceput pana in prezent; fireste, muzica a evoluat, insa un traseu in trecut nu-ti poate face decat bine; in primul rand tie, pentru background-ul muzical personal. Daca nu esti decis inca ce sa cauti, treci prin toata muzica mai mult sau mai putin electronica veche; la un moment dat, gustul personal o sa inceapa sa-si faca simtita prezenta. Aici intervine simtul critic, care se dezvolta in multi ani, si nu in doar cateva luni.

Nu uita sa verifici frecvent (adica zilnic) site-urile de informatii, pentru a fi la zi cu ceea ce se intampla in muzica electronica astazi. Paralel, incearca sa descoperi de unul singur niste canale care sa-ti serveasca muzica veche, pe care, poate, nu ai prins-o la vremea ei si care s-a pierdut in neant, fara a fi observata astazi.

Incearca sa tii cont si de recomandarile altora; ma refer aici la proiecte precum deezer.com sau last.fm.

Cand ai timp, aventureaza-te in paginile de myspace.com ale artistilor; de obicei, majoritatea isi posteaza piese si informatii despre casele de discuri la care au lansat, asa ca myspace.com inca reprezinta o solutie excelenta de a gasi muzica.

Vaneaza DJ seturi, insa in timp incearca sa le asculti doar de placerea de a asculta un DJ set. Nu are chiar atat de multa importanta daca nu gasesti chiar acea piesa, de la minutul cutare. Exista mii de piese neauzite, nedescoperite, noi, vechi, prafuite, de car enu a auzit nici dracu si care te pot surprinde intr-un mod foarte placut. Aici intervine, din nou, simtul critic, care se dezvolta abia dupa ce ti-ai format un inceput de cultura muzicala.

E foarte important ca simtul critic sa fie personal si nu bazat pe parerile celorlalti. De aceea, atunci cand poti, argumenteaza-ti alegerile, chiar daca unii din jurul tau iti pot spune ca muzica ta este prea cheesy, prea monotona, prea agresiva si asa mai departe.

O alta solutie (pentru care o sa-mi iau injuraturi probabil) este cautarea in record shop-uri. Cum la noi nu exista asa ceva, tot la online ne intoarcem. Insa daca ai ajuns intr-un oras mai mare din afara tarii si destul de bine conectat la aceasta cultura, rezerva-ti cel putin doua ore doar de placerea de a "rasfoi" placi.

Fireste ca nu exista un set de reguli stricte dupa care cauti / gasesti muzica. Tocmai de aceea, poti posta mai jos retetele de la bunica.



Popup detector