Cum arata un european acum 35 000 de ani

04 Mai 2009 Beat Factor BeatFactor

Cum arata un european acum 35 000 de ani
TAGS:
inedit  melci  european 

Specialistii au reusit sa reconstituie in premiera, cu ajutorul unor fragmente de oase descoperite pe teritoriul Romaniei, imaginea unui european care a trait in urma cu circa 35.000 de ani.

Expertul Richard Neave a utilizat fragmentele de oase craniene gasite in 2002-2003 in "Pestera cu oase" din Caras Severin pentru a reconstitui in premiera, cu ajutorul unui mulaj, chipul unui european care a trait in urma cu circa 35.000 de ani, scrie The Independent.

Expertii nu au putut preciza daca oasele utilizate apartinusera unui barbat sau unei femei dar s-au declarat foarte multumiti ca au putut vedea, in sfarsit, cum arata unul dintre primii locuitori ai padurilor seculare aflate astazi pe teritoriul Romaniei, mai scriu jurnalistii britanici.

Neave a fost nevoit sa utilizeze nu numai fragmentele de craniu si de mandibula descoperite ci si intreaga sa experienta in domeniu, inclusiv date statistice ce cuprind masuratori ale componentelor unui chip uman precum si modul in care tesuturile acopera in mod normal un craniu.

Reconstituirea chipului primului european va fi prezentata intr-un documentar BBC 2, intitulat "Incredibila calatorie a omului", care va arata modul in care a evoluat specia umana si felul in care s-a raspandit populatia pe glob.

Chiar daca nu au avut cum sa stabileasca nuanta pielii acestui prim european, antropologii speculeaza ca cel mai probabil aceasta era mult mai inchisa decat cea a celor de astazi, reflectand originea africana.

Mulajul primului european modern se afla in prezent pe biroul antropologului Alice Roberts, de la Universitatea din Bristol, cea care va prefata documentarul ce urmeaza sa fie prezentat duminica in premiera, la BBC2.

"Este socant. Chiar daca sunt om de stiinta si am o experienta in domeniu, nu pot sa ma abtin sa privesc acest chip si sa imi spun cu emotie: 'Doamne, ma uit la fata cuiva care a trait in urma cu aproape 40.000 de ani'", a declarat Alice Roberts.

Aceasta a specificat ca nu este pentru prima oara cand Richard Neave realizeaza astfel de reconstituiri dar impresionant de aceasta data este faptul ca ne aflam in fata unui chip pe care se amesteca mai multe tipuri de trasaturi, europene, asiatice sau africane. "Era de asteptat, in conditiile in care vorbim despre un locuitor al celei mai vechi populatii europene", a mai mentionat antropologul.


via ziare.com


Popup detector