Concerte live de vazut pentru sezonul toamna - iarna

16 Septembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Anul 2008 a inceput sa spulbere, prin diverse evenimente, mitul DJ-ului cu doua (sau trei) platane / cd-uri sau laptop. Pentru aceasta toamna, Bucuresti-ul are o serie de evenimente masive, cu o parte din marele trupe care au facut din muzica electronica un stil aparte. Ce ati vazut vara asta e nimic, comparativ cu ce urmeaza in sezonul toamna - iarna.

Inainte de a vedea ce ne asteapta, sa facem o mica recapitulare, in ordine aleatorie:

Au fost cei de la Massive Attack pe data de 2 august, pe stadionul Iolanda Balas Soter din Bucuresti (cronica AICI si poze AICI).
A fost Lenny Kravitz (poze AICI) pe data de 26 iulie, pe stadionul Cotroceni din Bucuresti.
A fost trupa Morcheeba la festivalul Peninsula din Targu Mures (poze AICI si interviu video AICI).
A fost trupa Goldfrapp la Sala Polivalenta, pe data de 5 iunie (poze AICI).
Au fost trupele Audio Bullys si Birdy Nam Nam la Arenele Romane, pe data de 29 august (poze AICI).
A fost BestFest in Bucuresti, la Romexpo, cu Roisin Murphy, Unkle, Apollo 440, Nouvelle Vague, Cypress Hill si multi altii (poze din prima zi AICI, din a doua zi AICI si din a treia zi AICI).
A fost Patrice cu toata trupa, la Arenele Romane din Bucuresti, pe data de 23 iunie (poze AICI).
A fost Kylie Minogue la Bucuresti, pe stadionul Cotroceni, pe data de 17 mai (poze AICI).
A fost Kronos Quartet in concert la Bucuresti, pe data de 11 mai, la Sala Radio (poze AICI).
A fost festivalul Rokolectiv, cu live-uri din partea Underground Resistance, Dat Politics si multe trupe si artisti underground contemporani; doua nopti in defunctul Session si o seara la MNAC (poze din prima zi AICI, din a doua zi AICI si din a treia zi AICI).
A fost trupa Chicane la Sala Polivalenta, pe data de 1 martie (poze AICI si cronica AICI).
A fost trupa de synth-pop Camouflage la sala Preoteasa (Casa de Cultura a Studentilor) pe data de 19 ianuarie (poze AICI si cronica AICI).

Revenind, in sezonul urmator, capitala va gazdui o serie de concerte live din sfera muzicii electronice si pop, care merita toata atentia. Dupa cum urmeaza, vom vedea:

Un concert cu un personaj controversat de pe scena muzicii rap internationale; un rapper vehement, pe numele lui Snoop Dogg. Canta vinerea aceasta, 19 septembrie, la Arenele Romane. Va place bine, nu va place, pas.

Probabil unul din cele mai asteptate concerte din urmatoarele saptamani este cel al trupei Thievery Corporation, de la Sala Palatului, din data de 15 octombrie. Trupa Thievery Corporation este formata din Rob Garza si Eric Hilton, care au devenit cunoscuti in 1996, cand o piesa a grupului a fost inclusa pe una dintre compilatiile renumitilor DJ si producatori Kruder & Dorfmaister. Cu o muzica electronica abstracta, instrumentala, al carei sound poate fi incadrat undeva intre trip-hop si acid jazz, Thievery Corporation a reusit in scurt timp sa se impuna pe scena de profil, show-urile live electrizante aducand duo-ului din ce in ce mai multi fani, inclusiv din randul DJ-ilor consacrati.

Roisin Murphy revine in Bucuresti, pe data de 5 noiembrie, la Sala Polivalenta. Apreciata pentru prestatiile sale live cu adevarat electrizante, Roisin Murphy si-a trecut vara aceasta in agenda cateva dintre cele mai cunoscute festivaluri internationale. Dupa aproape 10 ani de la debutul ei in muzica alaturi de Mark Brydon in cadrul trupei Moloko, Roisin Murphy si-a inceput cariera solo ramanand in atentia iubitorilor de ritmuri trip-hop si electro-funk. Nonconformismul care o caracterizeaza si-a pus amprenta nu numai asupra stilului sau vestimentar ci si asupra muzicii, sound-ul noilor albume fiind unul inconfundabil, devenind in scurt timp reprezentativ pentru scena dance underground.

La numai doua zile distanta (pe data de 7 noiembrie), trupa Underworld ne va vizita in premiera nationala, pentru un concert la Romaero din Bucuresti. Underworld este un nume mainstream in muzica electronica, iar Karl Hyde si Rick Smith nu se feresc sa marturiseasca asta. Reveniti pe site pentru mai multe detalii.

Dupa un weekend electronic, incepem o noua saptamana in forta. Pe 10 noiembrie va concerta in premiera Jean Michel Jarre, la Sala Polivalenta; artist multilateral, cu o muzica ce poate fi descrisa drept muzica cu o mie de fete, la baza electronica. Jean Michel Jarre va interpreta in cadrul show-ului de la Bucuresti toate piesele de pe disc, cu ajutorul a trei muzicieni si folosind `stravechile` instrumente originale, mai mult de 50 sintetizatoare analog legendare.. `Oxygene` este un punct de referinta in muzica electronica, fiind inregistrat cu instrumente rare, multe dintre ele putand fi achizitionate in prezent doar in magazine speciale, de second hand. Abordarea lui Jean Michel Jarre a fost deschizatoare de drumuri, netezind calea pentru generatiile actuale de muzicieni electro.

Maestrii cover-urilor, respectiv cei de la Nouvelle Vague, revin si ei in Bucuresti, pe data de 22 noiembrie, la Sala Palatului. Tradus prin new wave in engleza si bossa nova in portugheza, numele trupei are drept origini noul val al cinematografiei franceze din anii 60 si miscarea de revitalizare a chanson-ului traditional. Avand ca sursa de inspiratie muzica punk si post-punk, alaturi de curentul new-wave, grupul Nouvelle Vague a fost infiintat de producatorii francezi Marc Collin si Olivier Libaux, care i-au recrutat mai apoi pe Anas Croze, Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mlanie Pain si Marina Cleste. In 2004, Nouvelle Vague a debutat in Europa cu albumul omonim, un an mai tarziu LP-ul aducandu-le succesul si dincolo de ocean, in Statele Unite. Cel de al doilea material discografic, A Bande a Part, a fost lansat in 2006, urmat in 2007 de Coming Home.

Orchestra suedeza Koop va concerta pentru prima data pentru publicul larg la Bucuresti, pe 23 noiembrie. Spectacolul va avea loc tot in cadrul Salii Palatului, spectatorii romani avand astfel ocazia de a se delecta timp de doua zile cu show-uri de exceptie pe ritmuri de swing, electro, jazz si bossa-nova. Oscar Simonsson si Magnus Zingmark au pus bazele Koop in 1995 la Stockholm, orientandu-se inca de la inceputuri catre acest gen de muzica. Primele doua albume, Sons of Koop si Waltz for Koop si-au gasit incet dar sigur drumul catre publicul din intreaga lume. Au urmat doua turnee mondiale si sute de remixuri urmand ca in 2006 sa se reintoarca in Stockholm pentru pregatirea celui de-al treilea album: Koop Island.

Tricky (pe numele adevarat Adrian Thaws) va concerta in Bucuresti, pe data de 26 noiembrie, la Sala Palatului. Biletele costa intre 60 si 100 de lei si pot fi cumparate incepand cu 18 septembrie online. Concertul este produs de Fundatia Phoenix. Tricky (Adrian Thaws) a fost intotdeauna considerat un muzician vizionar, dincolo de conventii si curente sau stiluri. Dupa ce a colaborat cu Massive Attack pe albumele 'Blue Lines' si 'Protection', a inceput sa isi descopere o maniera proprie de a face muzica. A urmat 'Maxinquaye' (1995 Island), album scris cu intentia declarata de a face muzica asa cum nimeni nu facuse pina atunci. 'Maxinquaye' este considerat inca unul dintre cele mai inovatoare si importante albume din anii '90.

Probabil ca mai avem de asteptat dupa nume ca Daft Punk sau Portishead, insa oferta de concerte live pentru lunile urmatoare este cel putin tentanta. Informatii despre bilete si orice altceva considerati necesar le puteti gasi folosind butonul search de pe homepage-ul site-ului.


Popup detector