Ave Caesar, Ave Dissonanze!

12 Mai 2008 Beat Factor BeatFactor

Ave Caesar, Ave Dissonanze!
TAGS:
festival  clubbing 
Weekendul ce tocmai a trecut, 9-10 mai, am facut prima vizita festivalului Dissonanze din Roma, aflat la cea de-a treia editie. Dintre headlineri mentionam Carl Craig, Loco Dice, Booka Shade, Alexander Robotnick si multi altii. S-a filmat, s-a pozat, s-au facut interviuri cu Loco Dice si Robotnick, s-a stat de vorba cu lumea despre Roma dar si despre Romania, totul intr-un oras in care nimic nu misca, 90 % fiind complet mort.

Devine destul de stresant sa te plimbi ziua in amiaza mare pe strazile Romei si sa nu gasesti aproape pe nimeni in jurul tau. Niciun afis cu vreun party, niciun club mai renumit, niciun DJ cunoscut, foarte putini localnici care sa vorbeasca engleza, clasa de jos a romanilor cat cuprinde, mizerie, multe chiciuri locale cu scop comercial care sa se lege de istoria romanilor si a orasului.

Festivalul Dissonanze a rasarit parca din neant, desi a fost descris de catre presa de specilitatea (Mixmag) drept Romes answer to the Sonar festival. Foarte probabil ca cei de la Mixmag nu au fost la eveniment, pentru ca e aproape absurd sa compari Sonar-ul si ce se petrece in Barcelona cu Dissonanze si ce se petrece in Roma.

Desi la prima vedere erai tentat sa spui ca line up-ul este beton, la o analiza mai atenta iti puteai da seama ca Booka Shade vin cu acelasi setup cu care au fost si la Bucuresti (si cu care probabil vor veni si la Arenele Romane), canta aceleasi piese care i-au consacrat si cateva productii noi, de pe ultimul lor album de la Get Physical, Loco Dice este acelasi Loco Dice destul de minimal house, insa dansant si plin de verva, Switch (sper sa nu mai am niciodata acest ghinion enorm de a-l vedea live - este pur si simplu oribil, iar cine ma injura poate sa-mi scrie un mail si ii voi da argumente) este o masa enorma de comercial si de atitudine a la Tiesto si ATB. Dar sa o luam mai incet.

Festivalul s-a tinut la Palazzo dei Congressi din Roma, o hala imensa si moderna, in care au fost integrate trei locatii diferite: Hall of Culture (in care s-a petrecut cam totul si care a strans cea mai multa lume), Aula Magna (o aula in care stateai pe scaun si vizionai concertele) si Terrace (locatie situata pe acoperis, in aer liber, aproape de culisele in care stateau artistii). Seara de vineri, 9 mai, a fost salvata de catre Mathew Jonson si compania (Cobblestone Jazz); au fost singurii capabili sa faca un live de calitate, in care s-au regasit piese mai vechi si mai noi lansate de-a lungul timpului. Mare pacat ca cei trei nu au mai reusit (sau nu au mai vrut) sa ajunga la editia de anul acesta a festivalului Rokolectiv. Japonezul Ryoji Ikeda a fost un alt mare plus, artistul combinand in live-ul sau vizualul cu muzica experimentala. Pe terasa, Robotnick si compania (Danielle Baldelli, Francisco si Rodion) isi faceau numarul: funk, space disco, italo-disco, cosmic disco, o atmosfera si muzica vesela, totul venind din partea unor veterani. Am aflat astfel cat de pasionat este Robotnick de video; filma cam tot ce vedea si ne-a povestit ca planuieste sa faca un film.

Cea de-a doua seara a stat sub semnul Detroit techno. Mai rar vezi trupa Model 500 live sau pe Carl Craig vorbind la microfon mai bine de doua minute despre Detroit. Erol Alkan a fost antrenant, combinand techno cu electro agresiv, insa Model 500 au fost o adevarata experienta muzicala. C2 a incheiat, practic, prin setul sau, tot festivalul. Sunt motive lesne de inteles de ce Carl a aruncat doar cu hituri in public ( de la The Bells, Jaguar, la Good Life a lui Saunderson si remixul C2 al Faze Action In the Trees, si multe altele. Personal, cred ca a fost unul din putinele lucruri bune care s-au petrecut in tot festivalul.

Desi Roma este considerata capitala modei, toti se imbraca cum apuca. Fetele nu ies in evidenta nici prin imbracaminte si nici prin frumusete, iar totul este scump: de la taxi-uri la tigari, mancare, transport si cazare. Saracul Nero, a stiut el in nebunia lui de ce sa-i dea foc Romei. Ma bucur ca traiesc in Bucuresti, ca vine Luciano de jdemii de ori in Romania, ca avem emo kizi si minimalisti; se poate mult mai rau.

Avem filmari cam cu toti Djii si trupele, precum si o galerie foto impartita pe ambele seri. Alte detalii pe dissonanze.it.


Galerie Foto: Dissonanze Festival - Ziua 1

Galerie Foto: Dissonanze Festival - Ziua 2


Popup detector